Ayın Fırsatı: Maraş Kabuklu Ceviz 250 gr: 85,00 TL 899 TL ve Üzeri Siparişlerinizde Ücretsiz Kargo
Favoriler AğaçaltıFavorilerim

Gerçek Salça Nasıl Anlaşılır?

Tarih: 08.07.2024 11:25
Gerçek Salça Nasıl Anlaşılır?

Gerçek Salça Nasıl Anlaşılır?

Gerçek salça önce görüntüsünün kırmızılığından sonra tadından ve kokusundan anlaşılır. İçeriğinde yer alan domatesin ya da biberin kokusu yoksa aldığınız salçanız, kimyasal içeriğe sahip olabilir. İçindekiler listesinde tuz ve domates ya da tuz ve biber dışında bir şey olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Gerçek salça içeriğinde şeker ve gıda boyası olmadan üretilir. Bunlar varsa satın aldığınız gıda, organik salça değildir. Salçanın kıvamı da size gerçek salça olup olmadığı hakkında bilgi verir. Salçanın yoğun bir kıvamda ve koyu renkli olmasına dikkat etmelisiniz. 

Salça Nedir?

Salça, yemekleri renklendirmek ve pişerken tadını daha zengin bir aromayla birleştirmek için kullanılan gıdanın adıdır. Doğal ve organik şekilde üretilmiş olan domates ya da biber çeşitlerinin önce pişirilip sonra kurutulmasıyla elde edilen lezzetin adıdır. 

Salça, kışın taze bulunması mümkün olmayan domatesin, yemeklere verdiği lezzeti korumak için yapılan bir çeşit konservedir. Hem domates hem de biberden elde edilen salça çeşitleri, sebzelerin tadını bozulmadan uzun süre korumak için başvurulan bir yöntemdir. 

Salça domates ya da biber salçası olmak üzere ikiye ayrılır. Yemeklere kırmızı rengini ve eşsiz lezzetini katan şey, bu lezzetin ta kendisidir. Gerçek salça bileşeni güneşte kurutma domates ya da biber çeşitleriyle elde edilir. Acı ve tatlı biber salçaları, karışık salçalar ve domates salçaları evlerinizde lezzet şölenleri yaratmanız için üretilir. 

Salça Çeşitleri: Domates mi, Biber mi?

Salça çeşitleri domates ve biber salçası olmak üzere ikiye ayrılır. Biber salçası ise tatlı biber ve acı biber salçası olmak üzere kendi içinde iki çeşide sahiptir. Gerçek salça, içeriğinde renklendirici olmaksızın bol domates ve biber kullanılarak yapılır. Biber salçası acıysa sevdiğiniz acı lezzetini de içinde barındırır. Her iki salça çeşidi de kendine özgü yöntemlerle katkısız şekilde hazırlanır. 

Domates salçası elde edilirken domatesler öncelikle güzelce yıkanır. Doğranır ve şoklama yöntemiyle kabuklarından ayrıldıktan sonra pişirilir. Pişirilen domatesler, elek yardımıyla çekirdeklerinden ayırılır. İyice koyu kıvam alana kadar bir miktar daha pişirilir. Sonrasında biraz da güneşte kurutularak tamamen koyu bir kıvam alması sağlanır. Bu sayede bol vitaminli katkısız salça yapımı tamamlanmış olur. Domates salçası hem hafif ekşi hem de tatlı bir lezzete sahiptir. Bunun nedeni domatesin kendi ekşi ve tatlı yapısından kaynaklanır. Bu ekşilik ve tatlılık o kadar yerindedir ki yiyenleri mest eder.  

Biber salçası için kapya biber kullanılır. Gerçek salça lezzetini alabilmek adına sadece biberlerin pişirilmesi, süzgeçten geçirilmesi ve güneşte kurutulması işlemiyle hazırlanır. Bu salça lezzetini de yemeklerinize hem renk hem de lezzet katması için kullanabilirsiniz. Kimisi biberi çok sever kimisi domatesi ama en önemlisi ikisinin de ayrı lezzetlere sahip olmasıdır. Belki de ikisini de çok sevip biraz ondan biraz diğerinden kullanmayı deneyebilirsiniz. 

Ev Yapımı ve Fabrikasyon Salça Arasındaki Farklar

Böylesine lezzetli saçların sırrı ne? Üretim aşamaları salçaların tadını nasıl etkiliyor? Evde yapılan salça ile endüstriyel salça arasındaki kalite ve lezzet farkları düşünüldüğünde ev yapımı salçayı tercih etmeniz için sebepleriniz artabilir. Ev yapımı salça tamamen doğal ortamda, katkı maddesi kıvam artırıcı ve koruyucu madde kullanılmadan üretilir. Fabrikasyon salçalar içeriğinde raf ömrünü uzatmaya yardımcı koruyucu maddeler, kıvam artırıcılar ve renklendiriciler barındırır. 

Doğal ve organik yetiştirilmiş domatesler ve biberler salçaya benzersiz bir lezzet katar. Yetiştiği toprağın özelliğine göre kendine has lezzet sunar. Fabrika salçası ise bu benzersiz organik lezzetten uzaktır. Fabrika salçaları lezzeti ön plana çıkarmak yerine standart bir kıvamı ve kaliteyi korumak amacıyla üretilir. Bu nedenle ev yapımı salça kadar lezzetli değildir. 

Gerçek salça uzun süreli bir yapım aşamasından geçer. Güneşin altında doğal şekilde kıvam alır. Fabrika salçaları kısa sürede çok miktarda üretilmek amacıyla özel fırınlarda ve ısıtıcılarda pişirilerek pastörizasyon işleminden geçirilir. Bu işlemler salçanın orijinal tadını korumasını engelleyebilir. 

Doğal Renk ve Kıvam Testi

Salçanın doğal ve organik olmasından bahsettik. Haklı olarak şunu merak edebilirsiniz: Salçanın renginin ve kıvamının doğal olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? Burada dikkat etmeniz gereken ilk şey, salçanın rengidir. Salçanın rengi koyu kırmızı ya da turuncu olmalıdır. Fazla parlak bir yapıdaysa bu da salçanın organik olmadığına işaret edebilir. Doğal salça görünümü, jelimsi, ayrışmış bir yapıda olabilir. İçinde koruyucu madde bulunmayan organik salça çeşitleri, zamanla katmanlaşma yapabilir. Bu, salçanızın organik olduğunu gösterir. 

Doğal salça, ev yapımı olduğu için her ne kadar çekirdekten ve kabuktan ayrıştırılsa da bazen bu parçaları içinde barındırabilir. Fabrikasyon salçalar ise koyu renkli, bütün kabuğundan ve çekirdeğinden ayrılmış, içeriğinde kıvam artırıcı ve koruyucu bulunan gıdalardır. Aldığınız salçanın organik olduğundan emin değilseniz, bunu anlamanızın en doğru yolu kapsamlı bir gıda analizi yaptırmaktan geçer. 

Salçanın Kokusu ve Tadı

Fabrikasyon salçalarda genellikle bahçeden toplanmış domates kokusu alamazsınız. Hızlı ve çok yüksek ısıda işlem gören domatesler, doğal kokularını ve lezzetlerini kaybeder. Kaliteli salçanın koku ve tat profili ise mutlaka kendini gösterir. Domatesin hafif ekşi tatlı kokusunu hissedersiniz. Yediğinizde de tarladan toplanmış organik domatesin kokusunu ve tadını alırsınız. Doğal salçanın yemeklerinize verdiği lezzet ise paha biçilemezdir. 

Salçanın Saklama Koşulları

Salça, organik bir şekilde üretilmişse bozulmaması için içine sadece tuz ya da bir miktar kekik katılır. Bu gerçek salça lezzetini, evinizde serin ve kuru bir ortamda saklayarak uzun süre kullanabilirsiniz. Kapağını açtıktan sonra üzerine bir miktar zeytinyağı ekleyerek salçanızın raf ömrünü biraz daha uzatabilirsiniz. 

Salçanın doğru saklanma yöntemleri ve raf ömrü, fabrikasyon üretimler için daha farklıdır. Onları genellikle ağızları açıldıktan sonra bir iki hafta içinde tüketmeniz gerekir. Buzdolabında saklayarak bozulmalarını engelleyebilirsiniz. Organik ve ev yapımı salçaları ise hava çok sıcak değilse buzdolabında tutmayabilirsiniz. 

Benzersiz salça lezzetine doymak için şimdi Ağaçaltı salça kategorisini inceleyerek yemeklerinize organik lezzetler kazandırabilirsiniz. 


 
Yükleniyor...