Ayın Fırsatı: Maraş Kabuklu Ceviz 250 gr: 85,00 TL 899 TL ve Üzeri Siparişlerinizde Ücretsiz Kargo
Favoriler AğaçaltıFavorilerim

Evde Domates Salçası Nasıl Yapılır?

Tarih: 31.05.2024 12:19
Evde Domates Salçası Nasıl Yapılır?

Evde Domates Salçası Nasıl Yapılır?

Salça, lezzetini yetiştiği yörenin taze domatesinden alır. İşte o domates salçası yemeklere kattığı tatla adeta imza bir lezzete dönüşür. Domates salçasının yemeklere verdiği kendine özgü tatlı ekşi tat başka hiçbir şeyde yoktur herhalde. Hele bir de ev yapımı salça ise damaklarınız bayram eder. Ondandır köylerin hiçbir salça zamanını es geçmemesi. Köylerde domatesin bol olduğu yaz mevsimlerinde ve sonbahara doğru pişen salça kokuları yükselir. Bahçelere tezgâhlar kurulur. Hangi domateslerin seçilmesi gerektiği, salçalık malzemeler hepsi önceden bellidir. Gerekli malzemelerin listesi de yapıldıktan sonra salçanın sofralara uzanan yolculuğu başlar. 

Ağaçaltı’nın benzersiz ev yapımı domates salçaları ile evlerinize benzersiz lezzetler katmak için şimdi buraya tıklayabilirsiniz. 



Domates Salçası İçin Malzemeler ve Ekipmanlar Nelerdir?

Domates salçası için kullanacağınız malzemeleri  birçok yerde kolayca bulabilirsiniz. Salça yapacağınız miktarda domates, domates oranına uygun tuz, salça miktarını alacak kadar kavanoz ve kavanozların üzerine eklemek için zeytinyağı ana malzemelerinizdir. Pişirme tenceresi, süzme tülbenti, kevgir gibi yardımcı ürünler de salçanın farklı aşamalarında gerekli diğer malzemelerin listesi içindedir. 


Hazırlık Aşaması: Domateslerin Doğranması ve Pişmeye Hazırlanması

Yapacağınız salçanın miktarına göre kullanacağınız domatesin miktarı değişir. 10 kilo domatesten salça yapacaksanız 4-5 yemek kaşığı kaya tuzu ya da sofralık tuz kullanabilirsiniz. Domates salçası yaparken doğru şekilde pişirmeniz önemlidir. Salça yerine sosluk ya da menemenlik yapmadığınızdan emin olmalısınız. Salça bildiğiniz gibi koyu kıvamlı bir domates püresidir. Bu koyu kıvamlı pürüzsüz yapıyı elde etmek için öncelikle domateslerinizi düzgün bir şekilde yıkamalısınız. 

Domateslerin yıkanması işleminin ardından altlarına artı işareti şeklinde çizik atabilirsiniz. Bu şekilde yaklaşık yarım dakika kaynatın, suya atmadan önce suyunuz kaynamış olmalıdır. Sonra domatesleri bu kaynar sudan çıkarıp bu sefer soğuk suyun içine atın. Bu işlem domateslerin şoklanmasını sağlar. Sonrasında artık domateslerinizi basit bir parmak hareketiyle kolayca soyarsınız. Şimdi domatesin pişirilmesi, tuz ve baharat eklenmesi aşamasına geçebilirsiniz. 



Pişirme Süreci: Domateslerin Çekirdeklerinden Ayrılıp Ocağa Alınması 

Domates salçası pişirme sürecine geçmeden önce domateslerin kabuklarını ayıklayıp birkaç parçaya bölerek mikserde sos haline getirmelisiniz. Domatesleri pişirmeden önce tencere süzgeci yardımıyla çekirdeklerinden ayırmalısınız. Çekirdeklerini ayırdıktan sonra sosunuzu tencereye alıp pişirme aşamasına geçebilirsiniz. 

Domateslerin pişirilmesi için ideal süre ve sıcaklık konusunda tavsiye isterseniz bu konu biraz değişkendir. Domateslerin miktarına göre pişme süresi, tencerenin büyüklüğüne göre ateşin büyüklüğü değişir. Tencereniz çok büyükse ateşiniz ona uygun ölçüde olmalıdır. Yine de çok yüksek harlı ateş kullanmamaya özen gösterin. Domates salçası konusunda daha önce tecrübeniz yoksa pişirme sürecinde birtakım aksilikler yaşayabilirsiniz. Bunun için domatesleri pişirirken karıştırarak sürekli kontrol etmelisiniz.

Evet, artık domatesleriniz pişti. Şimdi sırada onları koyulaştırmak var. Öncelikle salçayı genişçe bir bez çuval içine koyun. Altına bir süzgeç, üzerine de içindeki suyu çıkarmasına yardım edecek bir ağırlık yerleştirin.  Bu şekilde bir gece beklettikten sonra süzülmüş pürenizi tencereye alarak üzerine salça miktarına uygun tuz ve biraz zeytinyağı ilave ederek pişirin. Ateşiniz kısık ya da orta ateşte olmalıdır. Pişirme süreniz 45 – 120 dakika aralığında değişebilir. 


Kıvam Ayarlaması

Salça yaparken kıvam ayarlaması son derece önemlidir. Yukarıdaki aşamaları doğru şekilde yaparsanız evde pişirme salçanız istediğiniz kıvamda olacaktır. Salçanın istenen kıvama gelene kadar pişirilmesi önemlidir. İlk pişirdiğiniz domatesleri bu halleriyle kavanozlara koyarsanız içlerindeki su kaybolmayacağı için tam salça kıvamını almazlar. Pişirme sürecinde sürekli kontrol ederek domateslerinizin salça kıvamına geldiğinden emin olduktan sonra tencerenin altını kapatın. Harika lezzette salçalarınız artık kış için hazır! 


Salçanın Saklanması

Pişen salçayı önceden kaynattığınız kavanozların içine koyarak bir yıl boyunca keyifle tüketebilirsiniz. Kavanoz kapaklarını da kaynatarak kullanmalısınız. Kapaklarınız eskiyse yenilemenizde fayda var. Atan kapaklar, salçanın bozulmasına yol açıyor. Tedbirli davranarak, yenilediğiniz ve kaynattığınız kapakları salçanın kavanozlara doldurulması işleminin ardından hemen sıkıca kapatmalısınız. Ağzını sıkıca kapattığınız kavanozları ters çevirip bir süre bekletin. Bu işlem tamamlandıktan sonra domates salçası kavanozlarını uzun süre saklayabilmek adına rutubetten uzak ortamda tutmalısınız. Salça için uzun süre saklama yöntemleri için en yaygın tavsiye onları kuru ve serin bir ortamda saklamanızdır. Ağzı sıkıca kapatılmış, hava almayan salçalarınızı, kış boyunca yemeklerinizde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. 



Diğer Sorular

Güneşte Kurutulmuş Domates Salçası Nasıl Yapılır?

Ev yapımı pişirme salçanın yanında güneşte kurutma salça lezzetiyle tanışmak ister misiniz? Ağaçaltı güneşte kurutulmuş domates salçası siparişi vererek domatesin en lezzetli haliyle tanışabilirsiniz. Kurutma salça yapmak isterseniz bunun uzun bir süreci kapsadığını ve domates sularınızın akması için büyük bir bahçeye ihtiyacınız olduğunu söylemeden geçemeyiz. Bu salçayı yapmak için çok sayıda domatese, domatesleri bekleteceğiniz büyük ebatlı poşetlere ihtiyacınız var. Ha bir de güneşte bekleyen domatesleri elekten geçirecek sağlam bilek gücü lazım. 

Yaklaşık bir hafta güneşte bekleyen salçalık domatesleri bir leğen üstüne yerleştirilmiş elek yardımıyla güzelce ovmalısınız. Bu da az bir iş değil! Alta akan püreleri yine büyükçe bir kabın içine alarak kıvam alması için 10 gün kadar güneş altında bekletmeniz gerek. Gündüzleri üstü açık ve güneş altında, geceleri üzerine bir sofra bezi örterek beklettiğiniz domates salçası, tam kıvamını aldığında kavanozlara koyarak bir yıl kadar güvenle tüketebilirsiniz.

Güneşte kurutulmuş domates salçası, kuşlardan, bahçeye gelen hayvanlardan, yağmur ve çeşitli hava şartlarından iyice muhafaza edilmelidir. Bütün bunları yapmak büyük dikkat gerektirir. Fazlaca zaman ve bu işlemi yapmak için geniş bir mekân olmazsa olmazdır. Bir de çok miktarda salça yapmak tek başınıza altından kalkabileceğiniz bir iş değildir. En taze domateslerden hazırlanmış salçaları, ev yapımı ve katıksız olarak sipariş vererek bu lezzete zahmetsizce ulaşabilirsiniz. Ağaçaltı domates salçası ve diğer salça alternatiflerimize şimdi göz atarak hızlıca sipariş verebilirsiniz. 

 

Evinizde salça yapacak zamanınız ve yeriniz yoksa Ağaçaltı domates salçası lezzetiyle şimdi tanışmaya ne dersiniz?

Yükleniyor...