Taze meyveler mevsiminde çıkıp tüketilirken kuru meyveler dört mevsim tüketebileceğiniz yiyeceklerdir. Kuru meyve çeşitleri, yaz kış dolabınızda saklayarak tüketebileceğiniz leziz tatları içerir. Sevdiğiniz yaz ve kış meyvelerini her zaman çay yanı atıştırmalığı ya da bir ara öğün olarak keyifle tüketebilirsiniz. Kuru kayısı, incir, üzüm, mango, limon, portakal, muz gibi meyveleri afiyetle tüketebilirsiniz.
Doğal şeker kaynakları olarak tatlıların içinde ya da ara öğün niyetine tüketebileceğiniz kuru meyve seçenekleriyle sağlıklı beslenebilirsiniz. Kuru meyve, dilimlenerek yaz güneşi altında kurutulan ve içindeki suyunu kaybettiği için uzun süre dayanıklı hale gelen yiyeceklerdir. Tatlı alternatiflerini çayın yanında ya da ara ara ağzınızı tatlandırmak için tüketebilirsiniz. Limon portakal gibi ekşi ve mayhoş olanları çaylarınıza aroma vermek için kullanabilirsiniz.
Kuru meyvelerin genel sağlık yararları, meyvenin türüne göre değişiklik gösterir. Vitamin ve mineral deposu olan kuru meyvelerden bir tanesi de üzümdür. Kuru üzümün faydaları arasında kansızlığı gidermesi en bilinen özelliğidir. Bunun dışında kuru üzümün faydaları şu şekilde listelenebilir:
Demir kaynağı olarak bilinen üzüm, kansızlığa iyi geldiği gibi kemik sağlığına da iyi gelir.
Antioksidan özelliği bulunur, serbest radikal oluşumunu önlemeye yardımcıdır.
Hücre hasarını engellemeye yardım eder.
Bağırsak hareketlerini düzenleme konusunda destekleyici bir etkiye sahiptir.
Hem tadı çok güzel olan hem de şeker ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı kuru üzüm tüketerek, kendinizi daha dinç hissedebilirsiniz.
Kuru kayısı, besin değeri yüksek olan gıda ürünlerinden bir tanesidir. Kuru kayısının sağlığa faydaları arasında şunlar yer alır:
A vitamini bakımından zengin olduğu için göz sağlığını korumaya yardım eder.
Demir bakımından zengin olmasıyla kansızlığı gidermeye yardımcıdır.
Antioksidan özelliği bulunduğu için hücreleri korur, serbest radikallerin uzaklaşmasını destekler.
Kolesterolü düşürmeye yardımcı etkisi vardır.
Kabızlığı gidermeye yardımcıdır. Bağırsak düzenleyici etkiye sahiptir.
Bu faydalarıyla birlikte kuru kayısı günde iki adet tüketerek sağlığınıza katkı sağlayabilirsiniz.
Kuru incir, başta kemikler olmak üzere çok sayıda faydaya sahiptir. Kemik ve diş sağlığını korumaya yardımcıdır. Yoğun kalsiyum içerir. Bunların yanında içerisinde yer alan lifler sayesinde bağırsak florasını dengeler. Günde iki adet kuru incir tüketmek hem sindirim ve boşaltım sisteminizi rahatlatır hem de kemik sağlığınıza iyi gelir.
Kuru meyveler, içerisindeki suyu kaybettikleri için kalori bakımından fakirdir. İçeriğindeki vitamin ve mineraller ise vücutta çeşitli faydalarıyla kendini gösterir. Kuru meyve tüketiminin kalp sağlığına katkıları arasında kardiyovasküler hastalıkları önlemeye yardımcı olmaları ön plana çıkar. Kalp sağlığını da etkileyen tip 2 diyabetin önlenmesinde yardımcıdır. Kalp sağlığına iyi gelen kuru meyveler arasında: çilek, ahududu, böğürtlen, yaban mersini, avokado gibi seçenekler yer alır.
Kuru meyveler özellikle kan yapıcı nitelikte olanlar, enerji verme özelliğine de sahiptir. Kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı gibi meyveler, gün içinde hem zinde hissetmenize hem de enerjik olmanıza yardım eder. Enerji veren kuru meyveler, sağlıksız şeker alımı olmaksızın, günlük kan şekerinizi de düzenlemeye yardımcıdır.
Kuru meyve seçiminde dikkat edilmesi gerekenler arasında en başta doğru yöntemlerle kurutulmuş olmaları gelir. En iyi kuru meyve seçimi yaparken güneş altında ya da özel kurutma yöntemleriyle suyu tamamen alınmış olanları tercih etmelisiniz. Aksi takdirde meyvenin içinde kalan su, durduğu yerde mikrop ve bakteri üremesine ve tam kurumamış meyvenin bozulmasına yol açar. Ağaçaltı’nın güneşte kurutulmuş meyvelerini şimdi sipariş vererek kendinize güzel bir atıştırmalık tabağı hazırlayabilirsiniz.