Sirke, ekşimtırak bir tada ve kendine özgü kokuya sahiptir. Bünyeyi kuvvetlendirici, enfeksiyonlarla mücadelede yardımcı bir gıda olarak bilinir. Bu haliyle salatalarda, çeşitli mezelerde ve turşularda bolca kullanılır. Kırmızı lahana salatalarının vazgeçilmezidir. Cilt sağlığından kadın hastalıklarına birçok alanda faydası bulunur. Sirkenin birden çok çeşidi vardır. Farklı sirke çeşitlerini tercih ederken dikkat etmeniz gereken en önemli şey, ev yapımı olmalarıdır. Market sirkelerinden ziyade doğal sirke alternatiflerini kullanarak sağlıklı beslenmenizi destekleyebilirsiniz.
Asetik asit ve doğal aromalar içeren sirke, bir çeşit fermantasyon işlemi sonrasında oluşan mayalı sıvı yapıdır. Turşu, salamura, konserve yapımlarında sirke sıklıkla kullanılır. Organik sirke alternatifleri sayesinde doğal turşunun faydasını görebilirsiniz. Enfeksiyonlardan ve serbest radikallerden korunabilirsiniz. Antioksidan özelliği bulunan sirke, vücutta oluşabilecek kanserojen maddelerden korunmanıza yardımcıdır. Sirke farklı meyvelerden üretilebilen bir tür mutfak malzemesidir. Tadı, üretildiği malzemeye göre değişiklik gösterir.
Sirke çeşitleri: elma, üzüm, beyaz ve balzamik olmak üzere çeşitli seçeneklerden oluşur. Elma sirkesi, sirke çeşitleri arasında içimi kolay, yağ yakıcı özelliğiyle en çok tercih edilenlerden bir tanesidir. Üzüm sirkesi genellikle turşularda kullanılan, kokusu daha ağır olduğu için salatalarda tercih edilmeyen bir sirke çeşididir.
Alıç sirkesi, yemeklerde, bazı marinasyon işlemlerinde ve soslarda kullanılmak üzere tercih edilir. Sirke tercihini damak zevkinize uygun olarak yapabilirsiniz. Beyaz sirke, genellikle mikropları kırmak için temizlikte kullanılır. Balzamik, üzüm şırasından elde edilen ve kıvamı pekmeze benzer sirke türüdür. Sirke çeşitlerine şimdi göz atarak sipariş verebilirsiniz.
Elma sirkesinin faydaları, yağ yaktırmasından enfeksiyonlara iyi gelmesine kadar birçok etkiye sahiptir. Bu özelliğiyle elma sirkesinin yemeklerde kullanımı da yaygındır. Ağırlıklı olarak salatalarda ve mezelerde tercih edilse de zayıflatıcı kür tariflerinde yeri ayrıdır. Vücuttaki toksinleri atmaya, kan şekerini düzenlemeye, kolesterolü düşürmeye, akne gibi cilt lekelerini gidermeye yardım eder.
Üzüm sirkesinin faydaları arasında kas ve kemik ağrılarını hafifletmesi, enfeksiyonları temizlemeye yardım etmesi yer alır. Çürük ve ağız yarası gibi deformasyonlara karşı koruyucudur. Vücuttaki iltihapları temizlemeye yardım eder. Organik üzüm sirkesi sayesinde bu hastalıklardan ve rahatsız edici durumlardan uzak kalabilir, yaşadığınız sağlık sorunlarına yönelik destekleyici yardım alabilirsiniz.
Dikenli bir bitki olan alıç da sirke yapımında tercih edilenler arasında yer alır.
Alıç sirkesi nasıl yapılır?
Alıç sirkesi, bitkinin fermente edilmesi sonucu elde edilen doğal sıvıya verilen isimdir. Son dönemde kullanımı yaygınlaşan alıç sirkesi faydaları dolayısıyla da tercih edilen bir sirke türüdür.
Sirke mutfakta yemeklere katılır ve sebzeleri dezenfekte etmek amacıyla kullanılır. Mutfakta yemeklere lezzet vermek için sirke kullanılabilir. İşkembe çorbasının vazgeçilmez sosu olarak sarımsak ve sirke tercih edilir. Patlıcanlı mezeler sirkesiz olmaz. Kan şekerini dengelemek için bazı yemeklerin içine de sirke ilave edilir. Şakşuka gibi zeytinyağlı yemekler de sirkeyle hoş bir aroma kazanır. Kırmızı lahananın can dostu olan sirke, salatalara eşsiz bir lezzet katmaya yardım eder. Mide rahatsızlıklarına iyi gelmesiyle bilinen sirke, sebzeleri sirkeli suda bekleterek mikroplarının kırılmasına yardım eder.
Doğal sirke, market sirkesinden farklı olarak daha faydalıdır. Organik olmasıyla fabrikasyon üretimlerden daha uzun sürede elde edilir. Buna orantılı olarak da doğal sirke fiyatları, market sirkelerine göre değişiklik gösterir. Sirke fiyatları, tercih edeceğiniz sirkeye ve miktarına göre değişir. Sevdiğiniz sirke lezzetini, organik olarak sipariş vermek için şimdi Ağaçaltı sirke kategorimize göz atabilirsiniz. Elma ve üzüm sirkesiyle sınırlı olmayan kategoride sarımsak limon kürü bile var. Ananas, alıç, üzüm, elma sirkesi türlerini şimdi sipariş vererek yemeklerinize lezzet ve sağlık katabilirsiniz.