Katkısız ev yapımı tarhana lezzeti, başka hiçbir yerde yoktur. Hazır çorbalarda bu lezzeti kolay kolay bulamazsınız. Evde yoğrulmuş, yoğurdu tülbentte süzülerek hazırlanmış, her parçası vitamin ve mineral dolu tarhana bağışıklığınızı güçlendirmeye yardımcıdır.
Sevdiklerinizle en lezzetli sofraları paylaşmanızı sağlar. Geleneksel bir lezzet olan tarhanayı dilerseniz kahvaltılarınızda bile tercih edebilirsiniz. Hasta olduğunuzda kendinizi iyi hissetmek için sağlıklıyken daha zinde ve afiyette olmak için keyifle tarhana içebilirsiniz. Sadece çorba olarak değil, bir keyif aracı olarak da tarhana tüketebilirsiniz.
Tarhana cipsi içindeki bol yoğurduyla tam bir lezzet bombasıdır. Dileyen herkes için hem cips hem de çorba alternatifleri Ağaçaltı tarhana kategorisinde en doğal haliyle sizi bekler.
Doğal malzemelerle tarhana yapımı için ihtiyacınız olanlar arasında: dövme (buğday) ya da un, soğan, süzme yoğurt, kapya biber, domates, kaya tuzu, nane yer alır. Tarhana un ve buğday olmak üzere iki ayrı malzeme kullanılarak yapılır. Dövme yani buğday kullanılarak yapılan ev tarhanasında buğday pişirilerek hamur haline gelecek şekilde yoğrulur.
Bütün malzemeleri 1 kilodan düşünerek anlatmak gerekirse bir kilo dövme, bir kilo soğan, bir kilo domates bir kilo kapya biber kullanmanız gerekir. Soğan, biber, domates, bir demet nane ve dilediğiniz baharatları katarak sebzeleri pişirin. Sonra içerisine dövmeyi ekleyin.
Malzemeleri tekrar karıştırın iyice ılıdıktan sonra içine süzme yoğurdu ekleyin. Bütün karışımı homojen hale getirin. Sonrasında kurumaya bırakmak üzere balkona ya da bahçeye sofra bezi serip üzerlerine un serpin. Unladığınız sofra bezlerinin üzerine tarhanaları bir kepçe yardımıyla parça parça koyup yassı hale getirin. Bu halde güneş altında kurutun.
Bir yüzü kuruduktan sonra diğer yüzünü çevirin. Bu parçalar kururken kurumuş ve ufalanmaya hazır olan kısımları ellerinizle ufalayın, ara ara bu işlemi yaparak bütün parçalar artık kurumaya döndüğünde tarhanayı blender içine alarak un haline getirmeye başlayın.
Bütün parçaları bu şekilde çektikten sonra bir mutfak çuvalına ya da ayrı kavanozlara koyarak ağzını kapatın. Koyduğunuz kapların hiçbir şekilde ıslak ya da nemli olmadığından emin olun. Yoğurtlu tarhana ile lezzeti bol, ekşiliği yerinde ve vitaminli çorbalar pişirmenin keyfini çıkarın.
Tarhana çeşitleri her bölgeye ve yöreye göre farklı tariflere sahip olabilir. Bunun yanında temelde tercih edebileceğiniz çorbalık ve cips olmak üzere iki ayrı tarhana çeşidi bulunur. Ağaçaltı güvencesiyle en lezzetli şekilde tüketebileceğiniz tarhana çeşitleri arasında: çerezlik yoğurtlu tarhana, çerezlik bol yoğurtlu tarhana, katkısız acılı ev tarhanası ve katkısız tatlı ev tarhanası olmak üzere farklı seçenekler yer alır.
Tarhana kurutma ve saklama yöntemleri, en lezzetli çorbaları içebilmeniz için hayati öneme sahiptir. Tarhanayı pişirip hamur kıvamına getirdikten sonra güneş altında ya da ev içinde serin bir ortamda kurumaya bırakabilirsiniz. Burada düzenli olarak önlü arkalı çevirip tamamen kuruttuğunuz ve mikserden geçirdiğiniz tarhanaları un haline getirip tamamen kuru ve serin bir yerde muhafaza etmelisiniz. Ağzı sıkıca kapalı şekilde saklamalısınız. Küflenme ya da bozulma riski bulunan ortamlarda tarhanayı buzdolabında saklayabilirsiniz.
Tarhana alırken dikkat etmeniz gereken şeylerin başında yöre gelir. Almak istediğiniz tarhananın türüne buna göre karar verebilirsiniz. Acı ve tatlı seçeneklere dikkat ederek kendinize uygun olan tarhanayı tercih edebilirsiniz. Renginin kırmızı olmasına dikkat etmelisiniz. Un tarhanası mı buğdaydan yapılma tarhana mı? Bu detaylara dikkat etmelisiniz.
Tarhana alacağınız yerin güvenilirliğine ve satın aldığınız tarhananın organik olmasına özen göstermelisiniz. Katkısız tarhana satın alma ipuçları için bu adımlara dikkat etmelisiniz. Ağaçaltı tarhana seçenekleri içinde yer alan çorbalık değil, çerezlik alternatifleri de keyifli bir şekilde tüketebilirsiniz.
Dışarıda satılan her tarhanadan aynı keyfi ve lezzeti alamazsınız. İçerisindeki malzemelerin bol olmasına dikkat ederek tercih edeceğiniz organik tarhanalar leziz bir içime sahiptir. Satın alacağınız ev tarhanası fiyatları da lezzeti ve kalitesi karşılığında bütçenize uygun rakamlara sahiptir.
Ev tarhanası fiyatları satın alacağınız miktara bağlı olarak değişiklik gösterir. Şimdi bütçenize ve ihtiyacınıza uygun miktarda tarhana siparişi vererek kendinize lezzet şöleni yaratabilirsiniz.
Maraş tarhana cipsi, dövme, yoğurt ve tuz karışımından oluşur. Dövmenin ocakta güzelce haşlanması ve hamur kıvamına gelene kadar yoğrulması neticesinde içine süzme yoğurt ilave edilir. Tuz da eklenerek güzelce yoğrulup güneşte kurutulmaya bırakılır. Bu karışım, bol yoğurtlu olduğunda ekşi sevenler için ideal bir tada kavuşur. Çerezlik tarhana hamuru içine dilerseniz sevdiğiniz baharat lezzetlerini de ilave edebilirsiniz. Bu sayede hem besleyici hem de keyifli ara öğünler yapabilirsiniz.
Ağaçaltı tarhana çeşitleri ile damak tadınıza uygun lezzetleri sağlıklı şekilde temin edebilirsiniz.