Favori baharatınız hangisi? Kimisi acı pul biber yemekten keyif alır, kimisi acı baharatlara uzaktır. Neticede acının da tatlının da kendine özgü, keyif veren bir lezzeti vardır. Baharat çeşitleri denildiğinde kendine özgü tadıyla ön plana çıkan sucuk baharatı bunlardan bir tanesidir. Geleneksel Türk baharatları içinde yer alan kurutulmuş yapraklar ve bitki kökleri de yemeklerinizi tatlandırmada önemli bir yere sahiptir. Kahvaltıda, ana yemeklerde, tatlılarda kullanabileceğiniz birbirinden güzel baharatlarla mutfağınızda benzersiz lezzetler oluşturabilirsiniz. Gastronomi şehri Gaziantep’in birbirinden taze baharat çeşitlerisayesinde tadı uzun yıllar unutulamayacak mutfak anıları biriktirebilirsiniz. Baharatları yemeklerinize teker teker ilave etmek yerine lezzet harikası birleşimleri tercih edebilirsiniz. Acı ve tatlı alternatiflerin bir araya gelmesinden oluşan otuz çeşit baharat sayesinde yemeklerinizi akıllara kazıyabilirsiniz. Doğal ve taze baharatlar kullandığınızda yemekten aldığınız keyfin daha fazla olduğunu hissedebilirsiniz. Önce kokusu sonra tadı sofralarınıza damga vuracak olan baharat çeşitleri sayesinde yemeklerinizi yavanlıktan kurtarmakla kalmazsınız. Baharat kullanarak yaptığınız yemeklere kendi imzanızı da atarsınız. Herkes aynı yemeği pişirebilir. El lezzetiniz ve baharatları kullanma şekliniz, sizin yemeğinizi diğerlerinden ayıran en önemli özelliktir. Bu yönüyle baharatlı yemekler, özellikle birkaç orijinal dokunuşla çok daha büyüleyici bir hal alır.
Baharat Çeşitleri Nelerdir?
Baharat kategorisinde belki evinizde daha önce hiç kullanmadığınız çok sayıda çeşit olduğunu fark edebilirsiniz. Kajun baharatı ya da tohumlar mutfağınızda farklı lezzetlerle buluşmak için sizi bekliyor olabilir. Bamya tohumu gibi lif oranı yüksek, yemeklerinize kendine özgü bir aroma kazandıracak lezzetleri deneyebilirsiniz. Baharat çeşitleri arasında nefse emi, köri, kekik, yenibahar, sumak gibi farklı tariflerde kullanabileceğiniz seçenekler yer alır. Nefse emi, macun şeklinde tüketilmek üzere hazırlanmış 40 çeşit baharatı bir arada bulundurur. Köri ve tavuğun vazgeçilmez aşkını bilmeyen yoktur. Tadına doyamayacağınız leziz köfte baharatı da sofralarınızı şenlendirecek eşsiz tariflerin baş tacıdır. Kırmızı et pişirecekseniz kimyon vazgeçilmezlerinizden bir diğeridir. Renk ve dokusu dışında tadıyla da ön plana çıkan Hindistan cevizi, safran, karanfil, tarçın, üzerlik gibi baharatları tatlılarınızda kullanabilirsiniz. Bebek mevlitlerinin vazgeçilmezi olan orijinal tadıyla çok sevilen şerbet için lohusa şekeri alabilirsiniz. Orijinal lezzetlere özel aromalarıylabaharat çeşitleri yapacağınız tariflerde benzersiz bir rol oynar. Baharat, sebzelerin, etlerin ve mutfak malzemelerin tatlarını ortaya çıkarmaya yardımcıdır. Mutfakta böylesi geniş bir yeri olan baharatın kaynağı ise Güneydoğu Asya’dan Mezopotamya ve Mısır’a kadar uzanır. Bir ticaret ürünü olan baharatlar, aslında mutfaklardaki güçleri keşfedildikten sonra daha büyük bir önem kazanmıştır. Tüketim şekilleri de baharatların türlerine göre farklı şekillerdedir. Bazı baharat çeşitleri macun haline getirilir, bazıları tatlılara konur, bazıları yemeklere lezzet verdiği için olmazsa olmazlar arasındadır. Kendine özgü aromalarıyla bu mutfak lezzetlerinin güç veren bir yönü olduğu da düşünülür. Bütün işlevleri bir araya geldiğinde baharatların dünya mutfağında bu kadar çok yer alması bir tesadüf değildir.
Baharat Çeşitleri ve Kullanım Alanları
Belki birçok yemeği mutfağınızda pişirmiş olabilirsiniz. Bir de daha önce hiç denemediğiniz ama yemeklerinize çok yakışacak bu baharatları deneyerek pişirmeyi deneyin. Karabiber, pul biber ve toz biber üçlüsünü hemen hemen bütün tavuk ve kırmızı et yemeklerinde kullanabilirsiniz. Hatta köfte harcında tercih edebilirsiniz. Kimyon ve kekik de yine kırmızı et yemeklerinde ve bazı çorbalarda tercih edebileceğiniz iki baharat türüdür. Zahter, kahvaltıda zeytinyağına banılmış bir ekmeğin bu baharat karışımına batırılmasıyla tüketilen lezzet bombasıdır. Taze ekmekle birlikte güzel bir ziyafet için zahter kahvaltılarınızın sultanı olmaya adaydır. Baharatlarla yemek pişirme teknikleri biraz daha ustalık ister. Bunun da altından zamanla kalkabilirsiniz. Baharat çeşitleri zenginleştiğinde mutfağınızda denemek isteyeceğiniz tarif sayısını artırabilirsiniz. Çam fıstığı ve pilavlık yer fıstığı gibi lezzetleri, kuru dolmalarda, zeytinyağlılarda, biber dolmasında tercih edebilirsiniz. Domates ve kabak çiçeği dolması, kiraz yaprağı sarması gibi daha özel tariflerde de kuş üzümüyle birlikte dolmalık fıstık tercih edebilirsiniz. Pirinç ve tarçının muhteşem uyumundan faydalanarak güzel bir iç pilav hazırlayabilirsiniz. Klasik bir bayram sarması için safran, tarçın, karanfil üçlüsünü bir arada kullanabilirsiniz. Baharatları, yemeklerde, çorbalarda, ara öğünlerde, zayıflama çaylarında, şerbetlerde, tatlılarda, hamur işlerinde keyifle tercih edebilirsiniz.
Yemeklere Baharat Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Baharat alırken öncelikle alışveriş yaptığınız adresin güvenilirliğinden emin olmalısınız. Bunun dışında her baharın kendine özgü ayırt edici özelliklerine dikkat edebilirsiniz. Baharat çeşitleri ve alışveriş yapacağınız yerler açısından dikkat etmeniz gereken özellikler şunlardır:
Son kullanım tarihi geçmemiş, taze baharatları tercih etmelisiniz. Baharatın tazeliğiyse genellikle keskin kokusundan ve tadından belli olur. Tane karabiber parlak ve canlı siyah renkte olmalıdır. Kuru nane, kokusuyla içinizi ferahlatacak kadar keskin olmalıdır.
Toz kırmızı biber ve diğer toz baharatları satın alırken bildiğiniz bir markayı tercih etmelisiniz. Bu baharatlar özellikle kırmızı toz biber, kiremit tozu gibi farklı elementlerle karışabilir. Bu durum sağlık açısından risk oluşturur. Piyasa standartlarının çok altındaki fiyatlara baharat satan yerlerden uzak durmalısınız.
Güvenli alışveriş yapabileceğiniz size farklı gramajlarda satın alabileceğiniz baharat çeşitleri sunan adreslerden alışveriş yapabilirsiniz. Yöresel lezzetler satan, kendi toprağının ürünlerini halkla buluşturan markalar, size daha doğal ve leziz baharat çeşitleri sunar.
Bütçenizi aşmayacak uygun fiyat politikasına sahip baharat firmalarından alışveriş yapabilirsiniz.
Yerel lezzetleri size online olarak sunan baharat firmalarını tercih edebilirsiniz. Bu sayede Türkiye’nin herhangi bir yerinden yine kendi ülkenizin toprağında yetişmiş taze baharatlara ulaşabilirsiniz.
Baharatlarla Daha Lezzetli ve Sağlıklı Yemekler Nasıl Yapılır?
Baharatların sağlık faydaları, teker teker sayılamayacak kadar çoktur. Özellikle acı baharatların, sese iyi geldiği ve ses yapısını güzelleştirdiği vurgulanır. Grip gibi soğuk algınlığı geçirilen durumlarda çorbalara, bal ile yapılan çeşitli karışımlara eklenerek kırmızı pul biber, karabiber gibi baharatları tüketebilirsiniz. Zencefil, zerdeçal gibi acımsı ama kendine özgü aromasıyla ön plana çıkan baharatları çorbalarda, tatlı tariflerinde kullanabilirsiniz. Bunlara bir de muskat, Hindistan cevizi, safran ekleyerek lezzetlerini daha da güçlendirebilirsiniz. Zerde ve aşure tariflerinde karanfil ve tomurcuk gül aromalarını kullanarak lezzet şöleni elde edebilirsiniz. Ağır yağlar kullanmadan, birbiriyle uyumlu baharatları birleştirerek yöresel, klasik ve geleneksel yemeklere yeni bir yön verebilirsiniz.
Gaziantep'e Özgü Baharat Çeşitleri Nelerdir?
Gaziantep’e özgü baharat çeşitleri arasında kahvaltıların vazgeçilmezi olan zahter ilk sırada yer alır. Pul biber ve isot da acı severler için vazgeçilmez Gaziantep baharat çeşitleri arasındadır. Kırmızı toz biber, karanfil, sumak, kimyon, defneyaprağı, kekik, nane gibi mutfaklarınızın vazgeçilmezi olan baharatları Gaziantep'te bulabilirsiniz.
Baharat Çeşitleri Fiyatları
Ülkemiz, baharat çeşitleri açısından son derece zengindir. Özellikle de Güneydoğu Anadolu’nun doğal ikliminde yetişen, birbirinden lezzetli ve aromatik baharat çeşidi bulunur. Genellikle yüksek rakamlara satılan baharatlar, zengin toprak yapısında gelişmesine ve güneşin doğal ışınları altında kurumasına borçludur. Baharat çeşitleri, kalite açısından kendini, öncelikle görünüşlerinden ardından da lezzetlerinden belli eder. Lezzetiyle mest eden ve bütçelere uygun fiyat alternatifleriyle ön plana çıkan yardımcı lezzetleri, mutfaklarınızdan eksik etmemelisiniz. En sevdiğiniz baharatlara ulaşmak için Gaziantep’te olmanıza gerek yok. Hızlı bir siparişle taze ve leziz baharat çeşitleri evlerinizdeki yerini alsın!
AŞAĞIDAKİ ÜRÜNLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRÇıkmadan önce incelemek ister misiniz?