Ayın Fırsatı: Maraş Kabuklu Ceviz 250 gr: 85,00 TL 899 TL ve Üzeri Siparişlerinizde Ücretsiz Kargo
Favoriler AğaçaltıFavorilerim

Antep Usulü Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?

Tarih: 26.08.2024 09:09
Antep Usulü Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?

Antep Usulü Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?

Antep usulü tarhana çorbası, klasik tarhanadan farklı olarak içeriğinde mercimek kullanılarak yapılır. Her yörenin olduğu gibi Antep yöresinin de tarhanası kendine özgüdür. Çok lezzetli ve içeriğindeki zengin malzemelerle sağlık deposu niteliğindedir. Yaz kış tüketmekten keyif alacağınız tarhana çorbası, isterseniz kahvaltı öncesi isterseniz ana öğünlerinizin baş tacı olmaya adaydır. Böylesi güzel ve leziz bir tadı siz de hayatınızdan eksik etmemek için geleneksel teknikleri öğrenmek isterseniz yazımızın devamını okuyabilirsiniz. 

Antep Usulü Tarhana Çorbası Nedir?

Antep usulü tarhana çorbasının benzersiz lezzetine ulaşmak için belli püf noktalarına dikkat etmelisiniz. Çorba yapımında kullanılan geleneksel tarif ve özellikleri, Antep usulü tarhana çorbasının olmazsa olmazıdır. Maraş dövmesi ve köy yoğurdunun buluşmasından oluşan bu harika lezzet, bir araya gelene kadar birkaç aşamadan geçer. Yaklaşık 10 kg kadar köy yoğurdu öncelikle süzülür, sonrasında Maraş dövmesiyle yoğrulur. Kalıp şeklinde kurutularak çorba olmaya hazır halde bekletilir. 

Malzemeler Nelerdir?

Tarhana yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler arasında: 

  • Önceden hazırlanmış ve şekillendirilmiş 5 adet kalıp tarhana, 

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek,

  • 15 diş sarımsak,

  • Bir miktar tereyağı,

  • Nane, 

  • Karabiber yer alır. 

Gaziantep tarhanası, İç Anadolu’daki tarhanadan farklı olarak toz şeklinde değildir. Pişirilme yöntemi bakımından da farklılık gösterir. Pişirme sürecinde Antep tarhanası birkaç aşamadan geçer. 

Tarhana Çorbası İçin Tarhana Seçimi

Tarhana çorbası için tercih edeceğiniz tarhana da Antep usulü olmalıdır. Farklı yörenin tarhanasını kullandığınızda istediğiniz Antep tarhanası kıvamını tutturamayabilirsiniz. Antep usulü tarhana çorbası için tercih edeceğiniz malzemelerin seçimi son derece önemlidir. 

Kaliteli tarhana nasıl seçilir?

Antep usulü kaliteli tarhana, bol süzme yoğurt kullanılarak üretilir. Antep dövmesiyle yoğrularak birbirine iyice geçmesi sağlanır. Neticede haşlandığında hamurlaşıp mercimekle karıştığında ideal lezzete ulaşacak sıkma tarhana lezzetini yakalayabileceğiniz kıvamı bulur. Rengi beyaz, güneşte kurutulmuş tarhana çeşitleri sizin için ideal çorba malzemelerinden bir tanesidir. 

Hazırlık Aşamaları

Antep usulü tarhana çorbası aslında kolay bir hazırlık sürecine sahiptir. Sebzelerin ve baharatların hazırlanması gibi yoğun bir süreci yoktur. Tek yapmanız gereken bir bardak kırmızı mercimeği öncelikle bir ayıklamak ve sudan geçirmektir. Kırmızı mercimeği, yıkadıktan sonra haşlayarak pişmeye hazır hale getirirsiniz. Bu süreçte limonu yıkayıp dilimleyebilir, maydanozları da yıkayarak ince ince kıyabilirsiniz. 

Pişirme Yöntemi

Tarhananın pişirme süreci şu şekilde ilerler: 

  • Bir bardak mercimek ve beş adet kalıp tarhana iki ayrı tencere içinde haşlandıktan sonra tarhana süzülür. 

  • Süzülen tarhana, mercimeğin içine katılır. 

  • Sonrasında iki malzeme birbiriyle özdeşleşsin diye mikserle çırpılır. 

  • Koyuluk düzeyine göre dilerseniz bir miktar kaynar su ilave edebilirsiniz. 

Sunum ve Servis

Yanında sunulan garnitürler ve ekler, çorbanızın lezzetini daha da artırmaya yardımcıdır. Limon dilimleri ve maydanoz eşliğinde yapacağınız sunumla, lezzeti daha da katlayabilirsiniz. 

Antep Usulü Tarhana Çorbası İle İlgili İpuçları

Çorbanın lezzetini artıracak püf noktaları sayesinde akşam yemeği sunumlarınız akıllara kazınabilir. 15 diş sarımsağı önce güzelce mikserden geçirin. Kıvamını açmak için biraz su katabilirsiniz. Çorbanızın miktarına göre ayarlayacağınız bir miktar tereyağı ocakta eritin. Üzerine nane ve karabiber de serperek bunların yağla harmanlanmasını sağlayın. Üzerine hazırladığınız sarımsakları ekleyerek yağınızı harmanlayın. Sıkılacak limonun yanında bir de bu naneli, sarımsaklı ve karabiberli yağı ekleyerek çorbanıza muazzam bir lezzet kazandırın. Ufak dokunuşlar sayesinde muazzam lezzetler elde etmek için Ağaçaltı tarhana ve diğer gıda ürünlerine şimdi göz atabilirsiniz.  

Yükleniyor...